Natuurworkshops
Wij bieden workshops op maat en nemen je klas, BSO groep of kinderen van de kinderopvang er graag op uit, in de natuur!
Voor natuurworkshops zijn wij te boeken op de dinsdagen, woensdagochtend tussen 9:00 en 12:00 en de vrijdagen.
Reserveer je workshop door te mailen naar [email protected]
Wij bieden workshops naar wat het seizoen ons brengt.
Reserveer je natuurworkshop via [email protected]
Workshop 1. Happy birds
Wist je dat je vogels kunt herkennen aan de roep van hun naam? De koekoek roept zijn eigen naam net als de Grutto en Kievit. We laten je goed speurneuzen tijdens de vogelspeurtocht!
Workshop 2. Kriebelbeestjes
Met zoekkaarten en loeppotjes gaan we op ontdekking. Kriebelbeestjes kun je namelijk overal vinden. Onder omgevallen boomstammen, onder stoeptegels, onder blaadjes, tussen takjes en blaadjes, in oude spechten holletjes, in donkere hoekjes en gaatjes.
Workshop 3. Bee Happy
De bijen hebben het zwaar terwijl ze zo belangrijk zijn voor het behoud van de natuur. We gaan de bijen een handje helpen en maken zaadbommen met bloemzaden en gaan opzoek naar de bezige bijtjes in de omgeving
In het voorjaar gaan we op bezoek in de boomgaard die in de bloesem staat.
Reserveer je natuurworkshop via [email protected]
Workshop 4. Pluk je wild
Er is niks leuker dan eten uit de natuur. We gaan er op uit en gaan ruiken, proeven en voelen aan allerlei planten. Er groeit van alles in de omgeving waar we kruidenboter, kruidenthee, vruchtensap, jam & bloemen ijsjes van kunnen maken.
Workshop 5. Indianen en je voorouders
Als echte indianen met verentooien gaan we op pad! Wist je dat indianen geloven in de kracht van de natuur en allerlei rituelen hebben om de natuur te danken? Ook gebruiken ze de natuur om zichzelf beter te maken! We nemen dan ook een duik in de wondere wereld van de natuur en haar geneeskrachtige werking. We maken zelf potje met een zalfje voor als je een wondje hebt.
Indianen bouwen hun eigen tipitent met takken uit de natuur! Wij gaan de natuur in en bouwen onze eigen tippitent! Ook gaan we met messen takken slijpen en versieren! Hoe zit het eigenlijk met jouw voorouders? Ken jij jouw opa en oma? Wat hebben zij voor rituelen? Zijn zij betrokken bij de natuur?
Workshop 6. Bushcraften
Bushcraft is kennis hebben van de natuur en hoe deze optimaal en verantwoord voor levensonderhoud gebruikt kan worden. Tegenwoordig is dit niet meer aan de orde van de dag, maar ooit was het wel de kern van ons bestaan. We gaan leren werken met messen, eigen vuur maken en koken op open vuur met eetbare dingen uit de natuur. Het is de kunst van leven in, met en van de natuur!
Reserveer je natuurworkshop via [email protected]
Workshop 7. Kleuren uit de natuur
In deze workshop gaan we speuren naar kleuren in de natuur! Pak wat bakjes en potjes. We gaan door tot ze allemaal vol zitten met natuurschatten: besjes, bramen, bloemen, modder, mos en… ze mogen er zelf verf van maken. Hoe? Dat mogen ze zelf bedenken. Prakken, mixen en kneuzen. Met of zonder water. Sommige materialen zijn gemakkelijk. Andere dingen worden nooit zo fijn dat je het als verf kunt gebruiken. Is dat erg. Nou nee, ook dat is het ontdekken waard!
Workshop 8. Moestuincoach
Kan je wel wat inspiratie en hulp gebruiken bij het opstarten van een moestuin op locatie. Het hoeft niet moeilijk te zijn je kan altijd klein beginnen door met 1 moestuinbak te beginnen. Wil je het grootser aanpakken bij deze workshop hoort een begeleidingspakket van maart t/m oktober. Twee keer per maand is de moestuincoach aanwezig.
SAMEN gaan we stap voor stap in het proces van zaaien, onkruid wieden, oogsten & recepten maken. We maken er echt een belevenistuin van.
Workshop 9. Tuiny Forest
Met een Tuiny Forest haal jij een echt stukje inheems bos jouw eigen tuin in. En door de speciale manier van planten, is dit minibos ook nog eens behoorlijk onderhoudsvrij. We beginnen klein en gaan met de kids aan de slag met een eigen tuiny forest in een plak klei. Hierin worden allemaal takjes en blaadjes gestopt en laten de kinderen nadenken over hun ideale bos voor als ze later groot zijn.Bij deze workshop hoort de begeleiding van de voedselboswachter die vooral in het eerste jaar zorgt dat het Tuiny Forest genoeg water krijgt om te wortelen. En helpt bij het snoeiproces zodat het geen oerwoud wordt. In de praktijk houdt dit in dat je de voedselboswachter 4x per jaar zult tegenkomen. Samen met de kinderen worden er die dag klusjes gedaan rondom het voedselbos.
Reserveer je natuurworkshop via [email protected]
Workshop 10. Feestjes met waterbeestjes !
Trek je laarzen en oude kleren maar aan we gaan op avontuur en op onderzoek uit naar alles wat rondom het water leeft !
Workshop 11. Laat je verrassen door grassen!
Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wondere wereld van grassen. Wist je dat er wel 10.000 verschillende soorten grassen bestaan? Kun jij de grassen herkennen aan hun vorm?
Tegenwoordig vind je prachtige grassen terug in droogbloemenboeketten. We leren je een eigen herbarium aanleggen. Je gaat met een mooi droogbloemen / grassen schilderij naar huis.
Het aanleggen van een herbarium bestaat uit:
- verzamelen planten
- inleggen plantenmateriaal
- drogen plantenmateriaal
- bewaren van herbariumbladen
Workshop 12. Slangennest
4x per jaar bieden wij de mogelijkheid om met de BSO of klas de mouwen omhoog te stropen en te helpen bij het bouwen van slangennesten in het Vikinghof in Wijk bij Duurstede.
Hoe tof is dat !? Er is begeleiding van vrijwilligers van het het Utrechts landschap aanwezig die de kneepjes van het vak graag overbrengen!
Reserveer je natuurworkshop via [email protected]
Workshop 13. Kweek je eigen oesterzwammen
Natuur & Kids geeft een reeks aan workshops om samen aan de slag te gaan met het kweken van oesterzwammen. We gaan het hebben over circulaire economie: wat is het en hoe ziet een circulaire toekomst eruit? Lokale voedselproductie: wat is het en waarom is het duurzamer? Schimmels: waarom zijn ze belangrijk? We onderzoeken de mogelijkheden van het rest-substraat (wat we over hebben na de paddenstoelen oogst). En hoe we dat weer kunnen inzetten op de schoolmoestuin als compost waar nieuwe gewassen op kunnen groeien.
Dit is een initiatief van de Fungi factory zij bieden scholen en bso’s de mogelijkheid om je eigen oesterzwammen te kweken op je eigen koffiedik. Natuur en kids heeft het Growkit pakket en kan direct op jouw locatie aan de slag.
Workshop 14. Pop-up kabouterbos
Het sprookje begint met een poppenkast waar de kaboutertjes Hompeltje en Pompeltje zich voor zullen stellen. Daarna krijgen de kinderen een rode puntmuts op en gaan we op pad. We lopen een kabouterpad en zoeken de kabouters met leuke spelletjes en opdrachtjes. Aan het einde van de tocht gaan we picknicken en staan er gevulde knapzakjes klaar met wat lekkers.
Heuvelrug Avonturenclub
Elke eerste zaterdag van de maand van 10:00- 11:00 kun je als ouder met kind mee op avontuur in de bossen van Amerongen. Deelname kost
€7,50 per kind. Kijk voor de algemene voorwaarden even hier.